Insulin

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Insulin är ett hormon som normalt skapas i bukspottkörteln. Det hjälper muskler och vävnader i kroppen att ta upp socker (glukos) från blodet. Om du inte har tillräckligt med insulin i kroppen så blir alltså ditt blodsocker för högt. Diabetiker har minskad eller ingen produktion av insulin. Ordet kommer från de celler i bukspottkörteln där det bildas, i de Langerhanska öarna och ö på latin heter Insula.

Vad det gör

  • Skickar signaler till kroppens fettvävnad samt muskler att ta upp glukos från blodet
  • Motverkar nedbrytning av glykogen och nybildning av glukos i levern
  • Ökar aktiviteten av enzymet lipoproteinlipas i skelettmuskulaturen. Detta gör att triglycerider (en typ av blodfetter) tas upp från blodet.
  • Öppnar en dörr i cellernas väggar så att glukos (energi) kan tas upp av desamma.
Insulin

Insulin

Om det är så att du skall ta insulin så finns det en par olika sätt att göra detta.

  • Injektionsspruta. Detta är det absolut vanligaste sättet att få in insulinet i kroppen. Det finns många olika typer av sprutor och några olika typer av insulin. Sprutorna kan vara av engångsmodell där efter sprutan är förbrukad så kastar man bort den. Eller så är sprutan konstruerad så att insulinet förvaras i en ampull som kan bytas ut efter den är förbrukad.
  • Insulinpump är ett annat sätt att injicera det i kroppen. Med en pump så slipper man inför varje måltid plocka upp en spruta och lyfta på tröjan, utan man trycker bara en eller flera gånger på knappen som styr insulinpumpen. Fördelen med pump är just denna att det går att smidigt och diskret injicera. En pump har alltid en slang som sitter fastsatt på skinnet med en kanyl av något slag. Dessa måste dock bytas med jämna mellanrum så det finns ändå en del arbete med att ha pump.
Insulinpump på bälte. Foto: Alden Chadwick

Insulinpump på bälte. Foto: Alden Chadwick

Läs mer på Wikipedia.

1177