Дијабетес Typ 1

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Тип 1 дијабетес не е како заеднички, како тип-2. Станува збор за 0,5% од населението во Шведска има Typ-1 дијабетес.

Овој тип на дијабетес се карактеризира со панкреасот не може да произведе доволно инсулин.

Оваа болест е наследна до некој степен.

Ќе се поставува дијагноза, па мора да се земе инсулин на мускулите и ткивата мора да бидат способни да примаат гликоза (шеќер) од крвта.